مستند تلویزیونی در باره دکتر علی شریعتی

ساخت وبلاگ

مستند تلویزیونی در باره دکتر علی شریعتی

دعوت شده بودم طرح و برنامه مرکز. این بار برای اینکه در باره یک مستند تلویزیونی صحبت کنیم. پس از سالها می خواهند جبران تاخیر کنند. گفتم باید برای خودتان و مخاطب معلوم کنید که می خواهید چه کنید؟ همان سوال آشنا: " که چه بشود؟". گفتم که مخاطب دستش به شما نمی رسد. اما سوال دارد ، در باره معامله ای که تا کنون با اسم و آثار و اندیشه های شریعتی کرده اید! به این دلیل در ضمیر فعلها غایبم و نمی گویم "کرده ایم" که در طول سالهای خدمت منتقد آن نحوه برخورد با شریعتی و در واقع بایکوت بوده ام. خلاصه ای از آنچه در جلسه گفتم از این قرار است:

تشکر می کنم از تهیه کننده محترم که پیشقدم شده اند و طرح کار را داده اند.

در مورد شریعتی ولو ده یا بیست مستند ساخته شده ، در طول 44 سال گذشته کم کاری شده. حق شریعتی خیلی بیش از اینها بوده است. از حق او هم که بگذریم جامعه باید از روشنگری های او برخوردار می شده است.

چون راوی ها و مطلعین شریعتی مثلا سیدمحمود دعایی یک به یک رخ در نقاب خاک پنهان می کنند زودتر از اینها باید برای ساخت مستندهای مختلف در باره شریعتی اقدام می شده. حال هم خوب است جبران مافات شود.

چالشِ "از شریعتی نگفتن" در این سالها خود موضوع خوبی برای تولید مستندهای روشنگر است. چرا و چگونه همه پشت این چالش زمینگیر شده بودند؟

شریعتی مثل یک گلوله آتش بوده است در دهه های چهل و پنجاه . ادبیات او در مقابله با زمانِ تنبلی و تقاعدِ حاکم ، تحرک و ستیز و نقد بوده است.

شریعتی فقط انتقاد نکرده. الگو هم داده است. نگاه او به علی (ع) ، فاطمه(س) ، حسین(ع) ، امامت و چندین موضوع پربسامد دیگر در نگاه او این را ثابت می کند. با این حال او در زمانه ای زندگی کرده که اولویت نخستش انقلاب بوده است و نه نظام سازی.

بیراه نیست اگر او کپی روشنفکری اسلامی امام خمینی تلقی شود . آنها که روزهای انقلاب را به خاطر دارند می دانند که مردم و خصوصا اقشار تحصیل کرده و کتابخوان عمدتا تمثال دو نفر را در راهپیمایی ها بر سر دست داشتند : امام خمینی (ره) و علی شریعتی (ره).

او با مطالعه 4000 کتاب کتابخانه پدری مفسر قرآن و دین پژوه در دوره نوجوانی همچون سفینه ای پرتاب می شود و در مدار پیام رسانی به میلیونها جان تشنه حقیقت قرار می گیرد.

نظر به شر و شور فکری جوانها ، حوزه جوانی شریعتی می تواند محور در ساخت این مستند یا مستند دیگری قرار گیرد.

او به شهادت نام دینی بسیاری از کتابها و مقالاتش باید اندیشمندی مسلمان معرفی شود و نه چنانکه بعضی مدعی اند: روشنفکر شیفته گورویچ یا ماسینیون؛ هر چند در هندسه فکری او این دو دانشمند و همه حقیقت طلبان و حقیقت جویان محترم شمرده می شوند و بلکه مورد ارادت . نیز هندسه فکری او چیزی است که ولو سهل و ممتنع است هر کس می خواهد در باره شریعتی برنامه بسازد باید سعی کند حد و حدود آن را پیدا کند.

شریعتی خطیب خطیب زاده صادق ادیب فاضل جامعه شناس و حقگو و شجاع و مبارز بود که توانسته بود برای همه خاصه جوانهای پرشور جذاب باشد. او امروز نیز در میان جوانان ادب شناس و هنر شناس می تواند مخاطب داشته باشد.

شوخ طبعی بی رقیب شریعتی نشان اعتماد به نفس و آگاهی او است.

ادب صنعتی...
ما را در سایت ادب صنعتی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : aadabetarikhid بازدید : 81 تاريخ : چهارشنبه 26 بهمن 1401 ساعت: 14:39