سخنی در باره دو قرن سکوت

ساخت وبلاگ

سخنی در باره دو قرن سکوت

دوستی فاضل خواسته است تا در باره کتاب دو قرن سکوت کتاب بحث برانگیزی که سال 1330 یعنی در 29 سالگی عبدالحسین زرین کوب پژوهشگری جوان که بعدا به عنوان دکتر زرین کوب نامبردار گردید منتشر شده و احتمالا چند سال قبل از این تاریخ یعنی حدود 25-26 سالگی ایشان به رشته تحریر در آمده چیزی بگویم. و بنده مناسب می دانم تا عمدتا به بعضی مضامین مندرج در این کتاب اشاره کنم.

حجه الاسلام مرتضی مطهری که بعدا با عنوان استادمطهری شهرت پیداکرد ، در نقدی بر کتاب دو قرن سکوت به وجه تسمیه آن که متاثر از تعبیر و تفسیر سرجان ملکم انگلیسی در مورد قرون نخستین تاریخ اسلام است اشاره می کند و می نویسد: برخی از مستشرقین و در رأس همه آنها سرجان ملکم انگلیسی ، دو قرن اول ایران اسلامی را یعنی از حدود نیمه قرن اول هجری که ایران فتح شد تا حدود نیمه قرن سوم هجری که کم و بیش حکومت مستقل در ایران تشکیل گردید ]طاهریان و صفاریان[ به اعتبار اینکه در این دو قرن ، ایران جزء قلمرو کلی خلافت بوده و از خود حکومت مستقلی نداشته است ، دوره سکوت و سکون و احیانا دوره بردگی ایرانیان نامیده اند و نوعی جار و جنجال راه انداخته تا آنجا که برخی ایرانیان ]و احتمالا عبدالحسین زرین کوب[ را تحت تاثیر فکر خود قرار داده اند (مطهری ، مرتضی ، "دوقرن سکوت؟!" ، در : زرین کوب1 ، عبدالحسین ، دو قرن سکوت، "صص11-18" ، ص12) . استادمطهری نام "دوقرن سکوت" را برای این کتاب بامسما می داند ، اگر فقط منظر حکومتها ملاک باشد : اگر از دید امثال سرجان ملکم بنگریم ، یعنی توده ایرانی را ندیده بگیریم و به تحولات فرهنگی و غیرفرهنگی ثمربخش بی نظیر که در همین دو قرن رخ داد و سخت به حال توده ملت ایران مفید افتاد توجه نکنیم و تنها طبقه حاکمه را در نظر بگیریم ، حق داریم دوره ای را که ایران جزو قلمرو خلافت بوده ، دوره سکوت و سکون بشماریم (همان، ص13) .

و اما مضامینی از متن دوقرن سکوت که محل دقت و تأمل است :

با توجه به شاهد مثال مطهری ، زرین کوب هم قبول می کند که زبان پهلوی در برابر زبان قرآن و دین یعنی عریی کم آورده و ساکت شده (زرین کوب ، 1383، ص14) .

به نوشته مطهری ، بنی عباس شعوبیان را تقویت می کردند (همان ، ص15) .

مطهری می گوید : بنی عباس زبان فارسی را تقویت می کردند (همان) .

به نظر ادوارد براون محققی که تاریخ ادبیات ایران نوشته ، اینکه ایرانیان بعد از سلطه اعراب ، زندگی علمی و معنوی نداشته اند درست نیست (ص16).

ایرانیان شاخصی در رشته های مختلف در این دو قرن درخشیده اند (ص17و18).

تعبیری چون سوسمار خواران عرب در متن می بینیم (ص89) .

مختار و انتقام از بنی امیه (ص99) .

ایران و تشیع ، نیز پیروان اهل بیت از جمله زید و زیدیه در مقابل اعراب نژادپرست (ص107).

داعیه کتاب سوزی با فرض مجوس سوزی (ص117) . اما متن کتاب نشان می دهد دکتر زرین کوب استدلالی ندارد و فقط حدسی را بیان می کند.

دعوای عربی گزینی حکام عرب علیه زبان فارسی (ص118) .

قیام ابومسلم (ص 132) .

آمیختگی خونخواهیِ بعد از قتل ابومسلم با هواداری آیین زرتشتی (ص152) .

دکتر زرین کوب دارد آن سکوت را به صدا در می آورد. در واقع دارد می گوید بنا به کتمان بوده و اگر بنا بود نوشته شود مشابه این چیزها باید نوشته می شده است . کار او ترجمه کردن این سکوت و نوشتن تاریخِ نانوشته حتی در مورد آن سوی نهر جیحون و ماوراء النهر است (ر.ک.همان ، ص169) .

مقنّع به خونخواهی ابومسلم برخاسته بوده است (ص170) .

خیانت و قدرنشناسی عباسیان در قبال خدمات ابومسلم (ص182) .

بزرگ شماری برمکیان که ابتدا بت پرست بوده اند (ص183).

برمکیان ثروتمندان بلخ و متولی های بتکده نوبهار بوده اند (ص191) .

زرین کوب می گوید : امام رضا(ع) در مقام ولیعهد چشم مامون را به کارهای فضل بن سهل بازکرد (ص205) .

قیام خرم دینان نشان دیگری از عربی ستیزی ایرانیان (ص211) .

ارتزاق خلافتها از اختلاف ترک و عرب و ایرانی (ص220) .

قیام های مازیار و مزدک یعنی ایرانیها اهل قبول اسلام نبوده اند (ص243) .

رواج آیین شمنی در روزگار خلفا (ص256) .

همچنین رواج زرتشتی گری و مانویت (ص270و 273) .

نیز رواج آیین زنادقه و زروانیان یعنی زمانه پرستان (ص275 و276) .

رواج مسیحیت (ص279) و آیین بودایی(ص280) .

فسادحکومت عباسی (ص309) .

استاد مرتضی مطهری کتاب دوجلدی خدمات متقابل اسلام و ایران یک جلد خدمات اسلام به ایران و یک جلد خدمات ایران به اسلام - را در پاسخ به دوقرن سکوت و در واقع در رد آن نوشته است. اما فراموش شده است که دکتر زرین کوب بر اساس این نظریه که تاریخ را حکومتها می نویسند ، خواسته از "منظر حکومتها" به تعبیر استادمطهری کلیت تاریخ مکتوب و موجود اسلام و ایران را نقد کند. می توان گفت دکتر زرین کوب کتابی در نقد نگاه حکومتگران نخستین اسلامی به ایران و جایگاه ایران نوشته بوده است و در اصل چیزهایی را که نوشته نشده بوده ، در این کتاب گردآورده بوده است ؛ هر چند همین تلقی نیز می تواند محل شبهه و تردید و بحث باشد.

(21/12/1401)

  1. زرین کوب ، عبدالحسین ، دوقرن سکوت ، چ 17 ، تهران ، سخن ، 1383.

ادب صنعتی...
ما را در سایت ادب صنعتی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : aadabetarikhid بازدید : 90 تاريخ : دوشنبه 22 اسفند 1401 ساعت: 18:48